Çocuklarda Duygusal Zeka Gelişimi

Çocuklarda Duygusal Zeka Gelişimi
  • 06-10-2018

DUYGUSAL ZEKA

Beyin,  çok küçük yaşta hızla gelişir. Bu ilk yıllardaki gelişimin geleceğe etkisi  oldukça büyüktür. Bu yıllarda sahip olunan deneyimler, ilişkiler, çocuğun  duygusal gelişimini, öğrenme yeteneğini ve gelecekte nasıl bir insan olacağını  kalıcı olarak etkiler.

Duygularımız, hayatımızın doğal bir parçasıdır. Tek başına duygulara sahip olmak yeterli değildir. Hayatımızın her alanında etkili ve önemli olan duygularımızı, akıllıca kullanabilmek  gerekmektedir. Duygularımızı akıllıca kullanmak ve karşımızdaki kişinin  duygularını anlayarak onları etkili bir biçimde kullanabilmeyi öğrenmek oldukça  önemlidir.

Duygusal  Zeka kavramı önce Yale Üniversitesi psikoloji profesörlerinden Peter Salovey ve  New Hampshire Üniversitesi psikoloji profesörü John Mayer tarafından ortaya  çıkarılmıştır. 1995 senesinde Daniel Goleman IQ ‘ nun hayattaki başarıya olan  etkisinin çok az olduğunu söyleyerek, duygusal ve sosyal becerilerin hayattaki  başarı ve mutluluk için akademik becerilerden ve zekadan daha önemli olduğunu  açıklamıştır. Duygusal zeka; kendi duygularımızı anlamak ve pozitif olarak  ifade edebilmek olduıu kadar, başkalarının da hislerini anlamak, önemsemek ve  duyarlılık göstererek ihtiyaçlarına karşılık verebilmektir.

Duygusal  zeka öğelerinin ilk öğrenildiği yer aile ortamıdır. Anne ve babanın  davranışları, çocuğun duygusal yaşantısında derin ve kalıcı etkiler yaratır. Çocukların  kendilerini anlamaları ve tanımaları, çevrelerinden gelen tepkilerle beslenir  ve gelişir. Anne babanın çocuklarıyla kurdukları sıcak, güvenli, yakın ilişki  ile çocuk, başkalarının kendi hislerine karşı nasıl tepki vereceğini, hisleri  hakkında nasıl düşünmesi gerektiğini ve başkalarının duygularını nasıl okuyup  ifade edeceğini öğrenir. Çocuklara özel zaman ayırmak, sevildiklerini ve  önemsendiklerini belirtmek, onlarla iyi ilişkiler içinde olmak çocukların  özgüvenlerini geliştirecek ve başkalarıyla da iyi ilişkiler içinde olmalarında  etkili olacaktır. Aile içinde duygusal ihtiyaçlarına karşılık verilen,  duyguları eleştiriye maruz kalmadan dinlenip anlaşılan çocuklar anne ve  babalarına güven duyacak ve bir sıkıntı olduğunda bunu rahatça paylaşıp yardım  alabileceklerdir.

NEDEN DUYGUSAL ZEKA?
Araştırmalar,  bireylerin hayatlarını yönlendirmelerinde, mutlu ve başarılı olmalarında,  zekanın etkisinin çok az olduğunu göstermektedir. Duygusal becerileri olan  çocukların gerek okulda gerekse okul dışında öğrenmeye ve başarılı olmaya  istekleri vardır. Okulda ve aile içinde duygusal zekanın kazandırılması,  çocukların hayatlarında karşılaştığı engelleri aşmada ve hayal kırıklıklarıyla  daha kolay başa çıkmalarında yardımcı olur.

Son yıllarda yıldızı en  çok parlayan ‘ Çoklu Zeka Kuram? ‘ dır. Okullar başta olmak üzere formal  eğitimin yapıldığı yerlerde çoklu zeka kuramı uygulanmaktadır. Akademik zekanın  ön plana çıktığı bu uygulamalarda çoklu zekanın bir alt birimi olan sosyal ve  içsel zekaya (Sözlü ve sözsüz iletişim kurma, paylaşma, kendini ifade etme,  kendini başkalarının yerine koyma ve onları anlayabilme, kendi duygularını  tanıma, anlamlandırma, kendini yönlendirme, idare etme, kendi adına düşünebilme  ve karar verebilme, duygularını eksiksiz, olduğugibi ifade etme) gereken önem  verilmemektedir.

Empati ile dinlenen,  duyguları önemsenen, hisleri olduğu gibi kabul edilen çocuklar sadece bugün  değil gelecekte de kendi hislerine güvenmeyi, duygularını kontrol edebilmeyi, insanlara  empati ile yaklaşmayı ve günlük sorunlara çözüm bulmayı öğrenirler. Bu hayat  boyu etkisini gösterecek kalıcı bir güçtür.

Duygusal zekanın  öneminin fark edildiği günümüzde, duygusal zekayı geliştirmeye yönelik eğitim  programları, çok erken yaşlardan itibaren okul öncesi eğitimin bir parçası  olmaya başlamıştır.

Bu program neticesinde  çocukların duygusal zekanın 5 alt bileşeninde gelişim göstermeleri  hedeflenmektedir.

Özbilinç: Kişinin kendisini ve duygularını tanıması, anlaması, ifade edebilmesi ve aynı  zamanda başkaları tarafından anlaşılabilmesi, duyguları  yönetmek: Duygularla başa çıkabilme yeteneğidir. Duygular oluşurken  bunun nedenlerini anlamak ve o duyguyu kontrol edebilmek,

Kendini  motive etmek: Hedefe ulaşabilmek için heyecan ve  istek duymak,

Empati: Başkalarının duygularına ve ihtiyaçlarına duyarlı olma yeteneğidir. İnsanları  anlayabilmek,  duygusal gereksinimlerine  cevap verebilmek.

İlişkileri  yönetmek: İnsanlar arası ilişkilerde başarılı olmak ve  karşımızdakilerin duygularını anlayarak onları yönetebilme becerisi.

Bu uygulamalarla çocuklarımızın  kendilerini daha rahat ifade edebilen, dişerlerinin duygularını daha iyi  tanıyabilen ve yan?ıt verebilen, insanlarla iletişim kurmada başarılı ve kendi  adına düşünüp karar verebilen bireyler olmaları hedeflenmektedir.

 

Kansu N. (2007), ‘ Başarının Anahtarı Duygusal Zeka ‘  Nasa Yayınları, Ankara

 

Psikolog Müge BEĞENİLMİŞ

Paylaş!